Варенуха (варена, варьоха, запіканка)
Варенуха (варена, варьоха, запіканка) — безалкогольний або слабоалкогольний напій. Готують узвар із сушених груш і слив, протягом ночі настоюють, відціджують, і додають червоний гострий перець («щоб забивало дух»), м’яту, чебрець, материнку та, по можливості, різного роду спеції: гвоздику, корицю, духмяний перець тощо. Потім цю суміш парять з медом у печі (духовці) й подають у гарячому чи холодному вигляді. Дехто додає трохи горілки.
Цей напій був колись у великій пошані в запорозьких козаків.
Мінімальна довжина коментаря 50 знаків.
Схожі новини:

Узвар (звар, вар, киселиця, юшка, сливки)
Узвар (звар, вар, киселиця, юшка, сливки) — один із найпоширеніших традиційних напоїв. Виготовляється влітку зі свіжих ягід; восени, взимку й навесні — із сушини. Сушені на сонці чи в духовці (в

Свят вечір
Одне з найбільш важливих родинних свят, один із най-більш магічних днів, коли кожна сім’я і словом, і ділом Створювала у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру, — Свят-вечір, що

Великдень
При виході євреїв з Єгипту янгол, який знищував єгипетських немовлят-первістків, побачивши кров великоднього жертовного ягняти на дверях єврейських домів, проходив повз них (сер. "песах"),