Старі рецепти Паски

Рецепти Паски:
Традиційним великоднім блюдом є паска - сир зі сметаною або вершками, спресований у виді посіченої пірамідки. На боках зображується хрест і букви "ХВ", що означає Христос Воскрес. Рецептів цього блюда безліч.
При виготовленні паски важливо дотримуватися деяких умов. По-перше,,сир має бути свіжий, сухий, однорідний. Його двічі протирають через сито, тоді він насичується повітрям. А пропущений через м'ясорубку, робиться грузлим, давким, м'ятим. По-друге, вершки повинні бути 30-процентної жирності. Вершкова олія м'яка і пластична.
Паска царська
1 кг сиру, 5 яєць, 200 г вершкового масла, 200 г сметани, 200 г цукру, ваніль, ізюм, цукати, мигдаль, лимонна цедра.
Сир протерти через сито, змішати його з маслом, яйцями, сметаною. Скласти все в каструлю, перемішати і поставити на невеликий вогонь. Постійно помішувати дерев'яною ложкою. Як тільки маса дійде до кипіння, зняти з плити і поставити на лід або в тазик з холодною водою. Помішувати безупинно, поки не остигне. Додати цукор з ваніллю й ізюм. Все ретельно перемішати, викласти в підготовлену форму і залишити в холод-
ному місці на 12 годин.
Паска зі згущеним молоком
1,25 кг сиру, 300 г вершкового масла, 250 г сметани, 400 г згущеного молока або вершків, 1/2 ст. цукру, 1 ст. ізюму, щіпка ванілі.
Змішати протертий через сито сир і вершкове масло, додати туди цукор (краще дрібний), ванілін, всі ретельно розтерти. Додати сметану, згущене молоко або вершки, вимитий і просушений ізюм. : Масу ретельно перемішати, розкласти в форму, застелену марлею. Зверху покласти гніт і поставити в холодильник.
Звичайна паска
500 г борошна, 300 г молока, 25-35 г свіжих дріжджів, 10 яєць, 100 г цукру, 250 г вершкового масла, сіль за смаком і ще стільки борошна, скільки буде потрібно.
Змішати борошно з теплим молоком, розпущеними в невеликій кількості молока дріжджами, що спінилися, поставити в тепле місце для шумування, прикривши рушником або полотняною серветкою. Коли тісто підніметься, додати 10 жовтків, розтертих з цукром добіла, розтоплене тепле масло, сіль і ретельно перемішати. Збити в стійку піну білки й обережно, щоб не зруйнувати піну, додати стільки борошна, щоб тісто вийшло досить густим. Дати тісту піднятися вдруге. Потім його треба дуже добре вибити (тобто видалити вуглекислий газ, що зібрався,), покласти в добре змащену розм'якшеним маслом форму, заповнивши її менш, ніж наполовину, дати тісту піднятися в рівень із краями форми при температурі 180° С до готовності.
Мигдальна паска
1 кг борошна, 1/2 л молока, 50-70 г свіжих дріжджів, 5 яєць, 200 г цукру, 300 г вершкового масла, 200 г очищеного мигдалю, 1 лимон, 150 г ізюму, сіль за смаком.
Скип'ятити молоко, остудити до температури парного. У невеликій частині молока розвести дріжджі, додати 1 столову ложку цукру. У молоко всипати борошно, додати дріжджі, що спінилися, ретельно переміщати і, прикривши рушником, поставити в тепле місце для шумування. Коли тісто підніметься, додати 5 збитих з цукром жовтків, що залиши-
лися, розтоплене тепле масло, натерту цедру лимона, частину очищених подрібнених ядер мигдалю, ізюм, сіль, нарешті, додати збиті в стійку піну білки, ретельно вимісити тісто, перемішуючи зверху вниз. Покласти тісто в добре змащену м'яким маслом, посипану борошном форму, дати підійти, змастити поверхню паски жовтком, посипати ядрами мигдалю.
Випікати при температурі 180 С до готовності.
Бабусина паска
0,5 л молока, 2 ст. цукру, 9 ст. борошна, 6 яєць, 300 г маргарину, 150 г ізюму, ванілін.
Усі компоненти для тіста брати в теплому виді. 1 пляшку молока вилити у велику миску, де буде тісто, додати ЗО г дріжджів, 1/2 склянки цукру - злегка підігріти і розмішати з 3 склянками борошна, поставити в тепле місце на 1,5-2 години (щоб збільшилося в обсязі вдвічі).
6 жовтків розтерти з 1,5 ст. цукру добіла, додати ванілін і покласти в тісто. 300 г маргарину розтопити і додати половину його в тісто. Білки збити і теж у тісто. Додати ще близько 6 ст. борошна і місити: на дошку насипати борошна, покласти тісто. Руки очистити, вимити, змастити маргарином, що залишився, і місити. Знову очистити руки, змастити і місити, поки тісто не перестане прилипати до рук. Покласти тісто в миску і знову поставити в тепле місце на 1,5-2 години.
Ізюм помити, залити окропом, відкинути на друшляк. Потім витерти рушником, обваляти в борошні і вимішати його в тістом. Тісто викласти у форму, змащену олією й обсипану борошном. Дати трішки постояти, і тільки після цього випікати в духовці (не вище 150 град.) 1,5 години. Якщо зверху буде підгоряти, то покласти вологий папір.
Паска з ізюмом
800 г борошна, 200 г вершкового масла, 200 г цукру, 1 склянка молока, 5 яєць, 50 г свіжих дріжджів, 200 г ізюму, сіль за смаком.
Масло розтопити, влити гаряче молоко, додати цукор, сіль, перемішати й остудити до температури парного молока, після чого всипати борошно, влити розпущені в невеликій кількості молока дріжджі, що спінилися, ретельно перемішати, поставити в тепле місце для шумування. Коли тісто підніметься, додати 5 жовтків, 5 збитих у стійку піну білків, ізюм, ретельно вимісити, покласти тісто в добре змащену розм'якшеним маслом, підсипану борошном форму, заповнюючи її до половини. Коли тісто підніметься врівень із краями форми, випікати паску при температурі 180°С до готовності.
Паска гарбузова
Гарбуз - 300 г, молоко - 500 г, масло вершкове - 200 г, яйця (можна і без них) - З шт., цукор - 200 г, дріжджі - 50 г, сіль за смаком, ванілін - 1/4 чайної ложки, борошно -1,5 кг (і ще скільки заміситься).
Гарбуз вимити, очистити від шкірки і насіння, нарізати дрібними шматочками, пересипати цукром і дати вистоятися до виділення соку, відварити в ньому на повільному вогні до готовності. Масу протерти через дрібне сито, додати молоко, масло, яйця, цукор, сіль і розпущені в невеликій кількості теплого молока дріжджі. Замісити тісто, поступово додаючи невеликими порціями борошно й ароматизатор, і дати йому піднятися. Приготовлені форми заповнити тістом до половини обсягу, дати йому вирости до повного заповнення форми і випікати в духовці на середньому вогні.
Взято тут.
Схожі новини:


