Контакти

Національна Кухня

Пироги

01 бер 2025, 19:38
2
0

Пироги відіграють величезну роль у традиційному народ­ному харчуванні. Виготовляють їх двох видів: печеві (із кис­лого тіста) та смажені (із прісного). Печені пироги нерідко роблять з того ж тіста, що й хліб (тобто переважно житнього), але обов’язково з начинкою. За начинку править сир, розтертий

Кисіль

20 лют 2025, 10:46
0
0

Кисіль на більшості території України і донині входить до меню урочистих трапез. Крім того, він подається, як пра­вило, останнім і слугує своєрідним етикетним знаком закін­чення застілля, за що його в народі й прозвали вишибалою, виганяйлом, розгоном. Інколи в народі кажуть: «Пішов за сім верст

Зрази

Зрази

18 лют 2025, 16:31
5
0

Зрази — один із різновидів картопляників чи оладків. Найпопулярнішими є картопляні зрази. Телятину або дрібно різану свинячу підчеревину замішують з підсмаженою цибу­лею, сіллю та спеціями, потім додають добре розтерту варену картоплю, яйце, вимішують до утворення однорідної маси, виробляють

Молочні страви

10 лют 2025, 16:49
0
0

Молочні страви в Україні споживаються щодня, за ви­нятком постів. Найпоширенішою стравою є свіже коров’яче молоко, кип’ячене або пряжене. На свіжому молоці варять каші, локшину, ним заправляють картоплю. Споживають молоко у вигляді кисляку. З нього роблять сир, що його спо­живають як окрему страву

Квас

06 лют 2025, 09:33
2
0

Квас. Улюблений напій в Україні. Різновидів його безліч: сирівець (хлібний), буряковий, фруктовий, ягідний, виго­товлений із соку дерев. Квас сьогодні п’ють улітку майже щодня: «Вчора квас, нині квас, нехай чорти мучать нас!».

Картопляники

05 лют 2025, 17:31
1
0

Картопляники готуються на основі вареної м’ятої кар­топлі (м’ячки, миялки), що й сама є чудовою окремою стра­вою. Якщо ж до неї додають ложку-другу білого борошна, сире яйце, формують котлетки та, викачавши в борошні, смажать на олії чи смальці, — це вже виходять картопляни­ки. Буває, що їх

Каша

05 лют 2025, 15:23
1
0

Каша — одна з найдавніших і найпоширеніших слов’ян ських страв. В Україні кашу виготовляють із пшона, гречки, ячменю, пшениці, вівса, кукурудзи, рису. Крупи готують до варіння по-різному: ячмінь, пшоно, кукурудзу, пшеницю ми­ють, гречку й овес підсмажують до золотавого кольору. За консистенцією

Юшки

15 січ 2025, 17:39
0
0

Юшки — рідкі страви типу супів, бульонів. Юшками на­пиваються м’ясні й рибні відвари, що слугують основою для більшості рідких страв. Юшкою також називають такі відвари, вже заправлені картоплею, локшиною чи галушками. Таку ж назву мають 1 овочеві та квасоляно-горохові супи. Узагалі, різниця між

Сало

13 січ 2025, 08:29
1
0

Сало — найпопулярніші харчі, найцінніший у традицій­ному харчуванні продукт. Скільки побутує колоритних анек­дотів про українців і сало — не злічити. Його щедро солять і складають у дерев’яні ночви, скрині, бодні, у керамічні слоїки, скляпі трилітрові банки або підвішують у полотня­них торбах у

Балабушки

10 січ 2025, 15:53
1
0

Балабушки — невеличкі булочки круглої форми з кислого І тіста. Печуть їх у святкові дні чи в неділю найчастіше з пше­ничного або гречано-пшеничного борошна. У деяких районах балабушки варять. На печених балабушках ворожать новорічної ночі та на Андрія. Воду для тіста слід обов’язково привести від

Вареники

07 січ 2025, 08:31
0
0

Вареники — одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Остання може бути пісною чи скоромною залежно від християнського календаря. Як начинку викори­стовують сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, печінку, мак, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти (сушину),

Кльоцки (клюски)

06 січ 2025, 11:42
0
0

Кльоцки (клюски) — страва, що готується аналогічно галушкам, але з додатками. Прісне (як на вареники чи га­лушки) тісто замішують із товченою вареною картоплею, свіжим кисломолочним сиром, виробляють кульки й варять їх в окропі, поки ті не спливуть.