
Старі рецепти Паски
Свято Пасхи, Великодня в Україні неможливо уявити без писанок і крашанок. Вони - обов'язковий атрибут великоднього кошика, прикраси оселі, чудовий подарунок і просто декоративні витвори, якими можна безконечно милуватися.
Свято Пасхи, Великодня в Україні неможливо уявити без писанок і крашанок. Вони - обов'язковий атрибут великоднього кошика, прикраси оселі, чудовий подарунок і просто декоративні витвори, якими можна безконечно милуватися.
"Кінець — ділу вінець" Він знаменує собою завершення будівництва. Центральним атрибутом є так звана "квітка" — хрест, прикрашений рушником, житніми колосками й квітами та прикріплений на гребені даху. Вона слугує не лише за знак закінчення робіт, але й є символом духовного
Млинці (блинці, налисники) — популярна страва з тіста. Пшеничне, пшенично-гречане, кукурудзяне, зрідка житнє борошно розводять сироваткою, молоком або водою, вбивають яйця й заколочують рідке тісто. На розігріту сковороду, змащену салом чи олією, розливають тісто тонким шаром і підсмажують млинці
На столі кладуть окремо трохи крупи, шматочок хліба, ножиці, вугілля, тарілку з водою та люстерко. Приносять півня й пускають на стіл. Якщо він клюватиме крупу чи хліб, то чоловік у дівчини має бути заможним, якщо ножиці — то добрим господарем, воду питиме — буде пиячити, якщо птах погляне у
Рибні страви. У народному харчуванні спеціальних рибних страв нема. Свіжу рибу смажать, їдять гарячою й холодною, додають до пісного борщу. Із сирої риби варять юшку та холодець. В’юнів і карасів тушкують у сметані — надзвичайно смачно! У піст (особливо зимовий) споживають просол — солону рибу
Капусняк (капуста засипана, капуста із пшоном.) — друга за значенням після борщу рідка овочева страва. Квашену капусту дрібно шаткують, заливають окропом і варять п картоплею, морквою та пшоном. У готовий капусняк кладуть засмажену на салі цибулю та ще раз проварюють. Особливо цінується
Гарбузова каша. Гарбузи вирощують у кожному без винятку селянському господарстві. Печений або варений гар буз споживають майже цілорічно завдяки можливості тривалого зберігання. Готують гарбузову кашу в такий спосіб: очищений від насіння та шкірки гарбуз ріжуть на невеликі Шматки, заливають
Птаство добивається до хати, ховається під стріхи — на хуртовину. Горобці купаються у пилу — на дощ. Якщо лелеки не відлетіли до Покрови — на теплу зиму. Ворони неспокійні на гніздах — на негоду. Ворони гуртом пасуться — на сльоту. Ворони сидять на нижніх гілках дерев — буде вітер. Голуб,
Крученики (завиваники). Шматок свинини або телятини відбивають, солять, перчать, потім накладають на нього зверху начинку зі смаженої цибулі, смажених грибів або смаженої квашеної капусти. М’ясо завивають рулетом, зав’язують ниткою, злегка підсмажують на смальці та викладають у горщик. Тушкують у
Родина — де засноване на шлюбі чи кревній спорідненості об’єднання людей, які мусять ділити радощі та смуток, разом долати будь-які перешкоди, уникати можливих загроз їх стосункам, вирішувати побутові проблеми тощо. Українці завжди вбачали в родині моральну основу життя кожної людини (за народними
Власної долі й колесом не об’їдеш Сьогодні різдвяні ворожіння — така сама невід’ємна частина святок, як і кіношедевр Ельдара Рязанова "Іронія долі, або 3 легкою парою!" у новорічній телепрограмі. Але, що цікаво, зазирають у майбутнє не лише цими днями. І це не дивно: ворожіння — одна з
Наливки — слабоалкогольні напої домашнього приготування. Стиглі ягоди вишень,смородини, малини, аґрусу, чорниць, ожини, плоди сливи й терену всипають у спеціальні ємності та присипають невеликою кількістю цукру. Ягоди пускають сік, цукор розчиняється й таким чином наливки виброджуються в теплому