Контакти

Побут

Роль печі

Роль печі

12 кві 2025, 14:41
3
0

Роль печі "Добра річ, якщо є в хаті піч" Піч. — це одночасно і джерело тепла, і місце приготування їжі, і місце для сну, і засіб лікуванпя. Недаремно під час закладання печі господарі намагаються усіляко задобрити робітників, аби піч не димувала, добре випікала хліб, довго тримала тепло

Ряжанка (колотуха, колочена сметана, завдавана сме­тана, завдаванка, мачання, сирокваиіа, парушка)

Ряжанка (колотуха, колочена сметана, завдавана сме­тана, завдаванка, мачання, сирокваиіа, парушка)

11 кві 2025, 15:49
3
0

Ряжанка (колотуха, колочена сметана, завдавана сме­тана, завдаванка, мачання, сирокваиіа, парушка). Моло­ко довго парять — до золотавого кольору, охолоджують до кімнатної температури, заправляють ложкою-другою сметани або вершків, накривають і ставлять у тепле місце зсіда­тися. Годин через 12

Житлова обрядовість

10 кві 2025, 19:42
1
0

"Як збудуєш, так і проживеш" Житло, зрозуміла річ, завжди відігравало в житті україн­ця важливу роль, оскільки в ньому проходить його життя: там вій народжується, зростає, радіє й сумує, будує свою ро­дину, народжує дітей, виховує їх, там помирає... Це життєве коло, що безпосередньо

Борщ

Борщ

08 кві 2025, 16:33
4
0

Борщ — одна з найпопулярніших серед українців страв. Зазвичай його називають червоним, готують на м’ясній юшці, з капустою, буряком, морквою, петрушкою, пастернаком, картоплею — хто як. Можна затовкти або засмажити галом із часником і цибулею, засмачити сметаною. Другий різновид борща — щавлевий,

Жіночі прикраси

07 кві 2025, 09:53
1
0

Купи кораль щоб жінки не пішли далі Чи не найбільш цікавою темою за всіх часів є жіночі прикраси — різноманітні вушні, шийні та нагрудні прикраси. До складу шийних і нагрудних прикрас, наприклад, входять різне за матеріалом намисто, вироби з бісеру, а також прикраси з металу (ланцюжки, хрестики

Галушки

Галушки

06 кві 2025, 13:46
2
0

Галушки — типова для української кухні страва. Прісне Тісто, замішане на воді й сироватці чи кисляку з яйцем, розка­чують качалкою, щоб товщина коржа була 1-1,5 см. Ріжуть Тісто смугами завширшки 2-3 см, потім відщипують від кож­ної невеликі шматочки й кидаютьу підсолений окріп (кипляче молоко,

Народні свята і погода

05 кві 2025, 15:31
0
0

До численних християнських свят, у дні яких намагаються за станом погоди визначати навіть майбутній урожай, належать: період напередодні та після Різдва, свята — Благовіщення, Стрітення, Сорока святих. Покрови, Юрія, Явдохи й багато інших. Весна Якщо на Віднайдення падає сніг — Пасха буде холодною.

Обрядова символіка костюма

04 кві 2025, 22:52
1
0

У нього на всі свята одна лата Обрядовими символами виступають, приміром: хустка або рушник на сватанні, пелюшки на родинах, біла (або чорна) І хустка на похороні й ін. Вони мають захистити людину від і злих сил, принести добробут, забезпечити здоров’я, допомогти в коханні. Особливу магічну силу,

Ворожіння про те, чи молоді разом помруть

04 кві 2025, 13:49
1
0

Такі ворожіння дещо складніші. · Вирубують два лозові прути і розкладають на хустку, якою мають покрити молоду по вінчанні. А покривши, виходять з прутами надвір, і кидають їх через хату: якщо прути впадуть один біля одного, то й молода ве буде вдовою 1 буде жити з чолоиіком у злагоді. · Або ж слід

Інтер’єр

Інтер’єр

03 кві 2025, 20:28
3
0

Інтер'єр В порожній хаті сумно ночувати Внутрішнє планування українського житла передбачає піч (уособлення родинного вогнища), що завжди займає внутрішній кут хати й обернена своїм отвором до фасадної стіни, у якій, робляться вікна. Традиційна українська хата має, як правило, не менше трьох

Звичаєве право

Звичаєве право

03 кві 2025, 18:11
5
0

Там, де згода, нема шкоди Система звичаєвого права — це історично сформована сукупність правових традицій і звичаїв, якими регулюються стосунки та поведінка людей у різних сферах їхнього життя, одна з важливих ділянок народної свідомості та народних знань. Звичаєве право колись діяло в селянських

Бануш

Бануш

03 кві 2025, 08:02
3
0

Бануш — страва типу мамалиги. Свіжозібрані вершки кип’ятять, солять, обварюють в них кукурудзяне борошно, знімають з вогню й ретельно розтирають, доки на поверхні не виступає масло. Виготовляють бануш переважно в гірських районах та передгір'ях Карпат, головним чином на свята для гостей, їдять