Контакти

Побут

Громадська взаємодопомога

Громадська взаємодопомога

02 кві 2025, 21:18
3
0

Як робить у купі, не болить у пупі Готовність до взаємодопомоги — одна з характерних рис українського народу. Вона заснована на відповідальності членів громади один за одного і е обов’язком кожного з них. Взаємодопомога проявляється в різних сферах життя. Так, наприклад, у гуцулів, коли помирав

Деруни (драники, драчаники, терченики)

Деруни (драники, драчаники, терченики)

19 бер 2025, 17:42
2
0

Деруни (драники, драчаники, терченики) користують­ся великою популярністю в народній кухні. Сиру картоплю труть на тертці, зливши зайву рідину, додають ложку-дві білого борошна чи картопляного крохмалю, яйце, терту сиру цибулину, ретельно розмішують і смажать оладки на олії чи смальці. Іноді

Капуста

Капуста

17 бер 2025, 12:36
2
0

Капуста. Тушкована капуста — одна з най ошнреніших овочевих страв. Квашену чи свіжу капусту віджимають, дрібно шаткують, заливають окропом і тушкують із перцем, сіллю, цибулею й олією доти, доки вся рідина не випарується, а капуста не почне підсмажуватися. Така страва є як само­стійною, так править

Варенуха (варена, варьоха, запіканка)

16 бер 2025, 08:05
1
0

Варенуха (варена, варьоха, запіканка) — безалкоголь­ний або слабоалкогольний напій. Готують узвар із суше­них груш і слив, протягом ночі настоюють, відціджують, і додають червоний гострий перець («щоб забивало дух»), м’я­ту, чебрець, материнку та, по можливості, різного роду спеції: гвоздику,

Весь рік трудовий у піснях

13 бер 2025, 21:16
1
0

Де праця, там і пісня Життя українця важко уявити в розкошах і бездіяльності Без зайвої скромності можна заявити, що наш народ — одиі із найпрацелюбніших у світі, але основна його відмінність полягає не в цьому. Прагнення перетворити навіть буденну одноманітну працю, важкий тягар фізичної напруги

Локшина (тісто)

12 бер 2025, 17:52
1
0

Локшина (тісто). Тісто для локшини готують так само, як і для галушок, прагнучи, однак, покласти більше яєць і крутіше замісити. Постійно підсипаючи борошно, розкачу­ють на стільниці якомога тонші коржі, що, злегка підсу­шивши, загортають трубкою та ріжуть на тоненькі смужеч­ки. Підсушена локшина

Входини, новосілля

11 бер 2025, 20:42
1
0

"Добре тому, хто вже у своєму дому" Спочатку до двору запускають півня: де півень, там інша живність водитиметься, корови будуть добре доїтися. До хати першою пускають кішку (іноді чорного кота), оскільки вона першою зустрічає господаря на тому світі, а також тому, що той, хто першим

Страви з яєць

11 бер 2025, 15:06
1
0

Страви з яєць. Варені та смажені яйця вживають і в будень, і на свято. Варені яйця незмінно беруть із собою в дорогу чи в поле під час польових робіт. Яйця додають у тісто. З ними роблять бабки-запіканки з локшини чи каші.

Голубці

10 бер 2025, 22:12
0
0

Голубці. Пшоно, кукурудзяну крупу або гречку злегка приварюють, змішують з підсмаженою цибулею, свинячими шкварками або із сирим м’ясним фаршем, додають спецій та начиняють цією сумішшю запарені свіжі або квашені капус­тяні листки. Подекуди капусту заміняють молодим листям червоного буряку або

Метеорологія

10 бер 2025, 14:56
1
0

Дощ іде не там, де просять, а там, де косять Сьогодні мало хто може за характером погоди певної днини точно визначити, якою буде та чи інша прийдешня пора року. Проте з давніх часів існує метеорологія — одна з найдавніших галузей народних знань, що обіймає систему прикмет, раціональних спостережень

Гречаники

08 бер 2025, 19:15
1
0

Гречаники — гречані млинці або перепічки. Тісто для гречаних млинців готують із хлібною закваскою чи дріжджами, додаючи не менше чверті житньої або пшеничної муки яйце й сироватку (молоко, воду). Тісто розмішують як для оладок, дають йому добре зійти, а потім смажать великі — на всю сковороду —

Узвар (звар, вар, киселиця, юшка, сливки)

07 бер 2025, 11:13
1
0

Узвар (звар, вар, киселиця, юшка, сливки) — один із найпоширеніших традиційних напоїв. Виготовляється влітку зі свіжих ягід; восени, взимку й навесні — із сушини. Сушені на сонці чи в духовці (в печі) вишні, сливи, груші, яблука абрикоси, чорницю, малину заливають окропом, парять у печі, настоюють,